Blog

Mýty o meditácii - Časť tretia

Mýty o meditácii  - Časť tretia

Mýty o meditácii – Časť tretia

 

 

 

 

V treťom pokračovaní blogu sa pozrieme na tieto mýty o meditácii:

  • Nevidím v tom žiadny benefit

 

Niektorí ľudia  zistia, aká je pre nich meditácia užitočná už po prvom

sedení, ale väčšine z nás to trvá dlhšie. V 8-týždňových kurzoch Mindfulness sa na začiatku stáva, že niektorí účastníci sú sklamaní, neveria účinkom sekulárnej (nenáboženskej) meditácie a sú najmä netrpezliví, pretože nevidia žiadny efekt. Je to logické. Sme nastavení  na výkon,  plnenie cieľov, dosahovanie výsledkov. No v meditácii je to presne naopak. Nikam nejdeme, nič nedosahujeme. Hm, zdanlivo ľahké. Ale nie jednoduché. Chce to svoj čas. Dovoliť si iba tak byť. Aj kvôli tomu sa na začiatku kurzu  dohodneme, že nebudeme kurz hneď hodnotiť a posudzovať a necháme ho celý prebehnúť. Dovolíme si prežiť všetky skúsenosti a zážitky po dobu ôsmich týždňov a až na konci sa porozprávame o tom, čo je teraz inak. Väčšina účastníkov si všimne rozdiel až po troch či štyroch týždňoch, keď už má za sebou viac opakovaných cvičení.

 

Znamená to, že je potrebné dôverovať tomuto procesu a nevzdávať sa, ale pokračovať v meditácii, aj keď ešte nevidíte jej benefit.

 

Je to podobné, ako keď sa napr. učíte hrať na hudobný nástroj. Aby boli tóny v hudbe správne, je potrebné trpezlivo cvičiť celé hodiny. Rovnako je potrebný určitý čas, kým sa naučíme prežívať prítomnosť. Bez určitej dávky trpezlivosti to nejde. K tomuto uvedomeniu dospejeme aj  v  kurze MBSR . Na niektoré veci si jednoducho treba počkať. Udejú sa vo svojom čase, nie vtedy, keď si to želáme my.

 

  • Nejde mi to, neviem to urobiť správne

 

Pri meditácií nie je možné zlyhať. Neexistuje správne či nesprávne meditovanie. Keď sedíte pri meditácií 20 minút a neustále vám na um prichádzajú bezvýznamné myšlienky,  je to v poriadku. Neexistuje žiadna špeciálna technika. Moji učitelia  meditácie mi opakovane  povedali, že existuje toľko foriem meditácie, koľko je ľudí, ktorí ju praktizujú. Takže všetko, čo potrebujete urobiť, je nájsť vhodný spôsob, ktorý funguje práve vám a držať sa tohto spôsobu. Rovnako to platí aj o pozícii pri meditácii. Vyberte si, či vám viac vyhovuje sed na zemi, ktorý môže byť pre niekoho otiažny, sed na stoličke alebo ľah. Meditovať môžete aj  v stoji či v chôdzi.

 

Je dôležité, aby ste sa s meditáciou spriatelili.

 

Keď máte pocit, že „musíte“ meditovať a potom máte výčitky, že ste nemali čas, alebo meditovali len 10 minút, pričom ste si vopred stanovili 30 minút, potom nemá meditácia žiadny účinok.  Je omnoho lepšie meditovať len vymedzený čas a vychutnať si to, ako sedieť so zaťatými zubami, pretože vám niekto povedal, že len 30 alebo dokonca 40 minút meditácie bude mať nejaký účinok. Meditácia je našim spoločníkom, je ako starý priateľ, na ktorého sa obrátite, keď potrebujete podporu, inšpiráciu a pokoj. Vychutnajte si ju.

Zaujala vás táto téma?

Ste zvedaví aj na predošlé časti tohto cyklu blogov o mýtoch v meditácii?

Stačí kliknúť TU alebo aj TU.

 

Zdroje:

Vlastná skúsenosť

Skúsenosti účastníkov kurzu MBSR

www.mindful.org

 

Pridané: 5. februára 2022