Blog

Mýty o meditácii - Časť prvá

Mýty o meditácii - Časť prvá

 

 

 

So slovom  meditácia sa spája  veľa mýtov, nesprávnych asociácií a predstáv, najčastejšie náboženských.

Čo sa vám vybaví  v mysli pri slove meditácia?

Predstava  holohlavého mnícha v oranžovom rúchu, ktorý celé dni medituje niekde v nepálskom kláštore?

Postavička sediaca v polohe lotosového kvetu na brehu mora so spojeným palcom a ukazovákom, ktorá robí ommmmmm, alebo práve dosahuje nirvánu?   

Takto nejako som o meditácii  premýšľala aj ja ešte predtým, než som sa začala venovať meditácii všímavosti - Mindfulness.

 

Meditácia sa nemusí nutne spájať

 s náboženstvom

 

Mindfulness meditácia je sekulárna (nenáboženská) meditácia. Bez ezoteriky, bez rituálov.

Je to najmä stíšenie seba samého.

Nič mystické.

Užitočná zručnosť, ktorú sa naučíte podľa pokynov a opakovaním, ideálne pod vedením kvalifikovaného lektora. V súčasnom hektickom svete je to viac ako potrebné. Pri pravidelnej meditácii sa naša myseľ stáva pokojnejšou a dokážeme zažívať šťastie a radosť aj v ťažších situáciách, znižovať stres, lepšie zvládnuť emócie či ťaživé myšlienky.

V Mindfulness je meditácia  tréningom mysle, tak ako fitness je tréningom tela. Môže sa  odohrávať  v bežnom prostredí, aj na vašej kancelárskej stoličke. Základ je, aby vás aspoň chvíľku nik nerušil.

V meditácii nenútime svoju myseľ, aby bola absolútne pokojná. Na rozdiel od bežného života, kde sme nastavení na výkon a neustále dosahovanie výsledkov, v meditácii je to opačne: Nič nedosahujeme, nemáme nikam dôjsť, no ani neunikáme z reality.

 

Práve naopak.

Uvedomujeme si prítomný okamih so všetkým, čo v ňom práve je. Príjemné, nepríjemné, neutrálne… Učíme sa byť s tým, čo je tu a teraz, tak, ako to práve je. Meditácia nám pomáha zvládnuť aj stres, uvedomiť si stresovú situáciu, svoje reakcie a dokázať sa v nich uvoľniť tým, že vystúpime z automatických vzorcov a hľadáme kreatívnejšiu, vedomú odpoveď na stres či riešenie problému.

 

Ľudia, ktorí sa zúčastňujú mojich ochutnáviek Mindfulness, často  oponujú tým, že síce chápu všetky tieto benefity meditácie, no  nemajú čas meditovať. Nechápu, čo by im mohlo priniesť len tak sedieť a pozorovať svoj dych či rozlietané myšlienky. Mnohí sa aj nudia, sú počas cvičenia netrpezliví. Ani sa nečudujem, ak si uvedomíme, že žijeme vo svete, kde sme z každej strany bombardovaní stovkami podnetov a ponáhľame sa od jednej úlohy k ďalšej.

 

Mnoho Mindfuness techník sa dá urobiť aj za pár minút a môžete nimi popretkávať svoj deň aj celý život. Meditovať môžete aj neformálne, v bežných denných činnostiach a rutinách. Učíme sa to očas 8 týzdňov svetoznámeho kurzu MBSR. Ja napríklad milujem vedomé varenie, jedenie a nadovšetko vedomú chôdzu.

 

Mnohí účastníci kurzov tiež oponujú tým, že to nevedia, nejde im to.

 

Neexistuje nič také, ako meditovať správne alebo nesprávne.

 

 

V meditácii všímavosti ide  skôr o to, aby bola naša myseľ odolná voči všetkému, čo prichádza, ako sú: pochybnosti, starosti, plánovanie, obavy a neistoty, pocit neschopnosti, strachu a túžob. Zakaždým, keď zistíte, že sa vaša myseľ túla, sníva o niečom, je v spomienkach z minulosti alebo plánuje to, čo bude, len sa vráťte do prítomného okamihu.

Nič viac nepotrebujete, iba upriamiť svoju pozornosť a stotožniť sa s tým, čo je práve teraz.

Jednoduché ? Iste.

Ľahké? Nie tak celkom.

Aj tu sa vyžaduje istá disciplína, ideálne je, ak si z meditácie spravíme rutinu. Napríklad rannú. Alebo večernú.

Celoživotnú.

 

Prečo meditovať?

 

Dnes je veľa ľudí, ktorí – bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú veriaci – pravidelne meditujú a  zisťujú, že im  to dáva životnú silu, pokoj, harmóniu, ale aj lepšiu koncentráciu a následne lepší výkon. Meditujú biznis lídri, akademici, politici, športovci aj celebrity a dnes stretávam stále viac mladých ľudí, ktorí na to využívajú aj rôzne mobilné aplikácie.

 

V rýchlo sa meniacom a neistom svete je schopnosť sprítomnenia a rozpoznania vlastného prežívania, schopnosť prepojenia sa so sebou samým a upokojenia túlajúcej sa mysle viac ako potrebná.

 

 

 

A aké sú najčastejšie mýty o meditácii?

 

Počas mojej praxe som si vypočula množstvo mýtov, kritiky či pomýlených názorov na meditáciu, ktoré vyplývali najmä z  neskúsenosti a neznalosti.

Preto si v nasledujúcich blogoch  povieme viac o najčastejších mýtoch:

 

  • Nemám čas meditovať (mám rodinu, deti, veľa práce atď.)
  • Nevydržím tak dlho sedieť, nemám na to nervy
  • Nedokážem zastaviť svoje myšlienky
  • Všetko ma rozptyľuje, nemám tiché miesto na meditáciu
  • Nevidím v tom žiadny benefit
  • Nejde mi to, neviem to urobiť správne
  • Aby sa dostavil výsledok, je potrebné meditovať celé roky
  • Meditácia je únik z reality
  • Meditácia nevyrieši moje problémy

 

Máte to tak aj vy?

Čítajte viac v ďalšom blogu o mýtoch v meditácii.

Pridané: 3. januára 2022