Blog

Mýty o meditácii - Časť druhá

Mýty o meditácii - Časť druhá

 

 

  • Nemám čas meditovať

 

Toto som počula veľakrát, dokonca sama som takto bola kedysi nastavená. Súhlasím, že ak má niekto prácu na plný úväzok, dve malé deti, domácnosť, určite to môže byť pravda. Meditovať však nemusí znamenať sadnúť si na 45 minút do polohy lotosového kvetu a meditovať. Dnes sú veľkým trendom krátke mini meditácie v trvaní pár minút, ktoré si môžeme zopakovať aj niekoľkokrát počas dňa. Väčšina z nás trávi stále viac času surfovaním po internete, sledovaním nekonečných seriálov. Zdá sa teda, že nemáme čas, pretože zvyčajne zaplníme každú voľnú chvíľu nejakou aktivitou a nikdy nestlačíme tlačidlo pauza. Koľko času denne sledujeme televíziu? Sociálne siete? A čo nám to prináša? Myslíte si, že by ste mohli najbližšie surfovanie na sociálnej sieti nahradiť  niekoľkými minútami pozorovania svojho dychu? Nazvite to pauzou, meditáciou, ako chcete. V tejto pauze sa môžete odpojiť od prúdu externých podnetov a preskúmať svoj dych či myšlienky. Overila som si sama, keď som v rámci práce na sebe drasticky znížila sledovanie TV a bedlivo sledovala, koľko času trávim na sociálnych sieťach...Tu nájdete tipy na prekonanie mýtu nemám čas meditovať.

 

  • Nevydržím tak dlho sedieť, nemám na to nervy

 

Ďalším mýtom, ktorému veríme je to, že pri meditácii musíme sedieť  na zemi s prekríženými nohami. Pre mnohých ľudí je táto poloha obtiažna z rôznych dôvodov, cítia sa v nej nekomfortne, ba až bolestivo, a tým pádom je pre nich meditovanie už vopred tabu. Sed na zemi však ani zďaleka nie je jedinou polohou pri meditácii. Meditovať môžete aj v sede na stoličke, v ľahu, v chôdzi aj v stoji. Podstatné je vybrať si to, čo vám vyhovuje. Meditovať sa dá aj pri všímavom pohybe, akým je napríklad jóga alebo hociktorý iný pohyb ako  tanec, beh či plávanie. Všetci účastníci mojich  kurzov Mindfulness  majú vždy na výber, v akej polohe budú meditovať.

 

  • Nedokážem zastaviť svoje myšlienky

 

Nedokážem meditovať. Nemôžem! Moja myseľ nevie byť pokojná; lieta kade tade! Moje myšlienky ma privedú k šialenstvu! Moja myseľ je ako splašený kôň! Snažím sa dostať preč od seba samého, a nepozerať sa do svojho vnútra, preto stále hľadám nejaké odreagovanie, musím sledovať nejaké video, mať zapnutú telku, počítač. Keď je v byte ticho, mám pocit, že sa zbláznim...

 

Znie Vám to povedome?

Je to dosť zvláštne, že sa snažíte zastaviť svoju myseľ pred myslením, ako keby ste chceli zastaviť vietor - čo je nemožné. Vo východnej filozofii je myseľ popísaná ako opitá opica prenasledovaná škorpiónom, pretože práve tak, ako opica skáče z konára na konár, myseľ skáče z jednej veci na druhú. Myseľ je neustále rozptyľovaná a zaneprázdnená. A keď si sadnete a pokúsite sa utíšiť svoju myseľ, zistíte, že všetky tieto aktivity pokračujú a sú ešte intenzívnejšie a hlučnejšie. Nie je to nič nové, len práve teraz si to  naplno uvedomujete.

Takto zaneprázdnená myseľ je normál. Niekto kedysi odhadol, že pri každej tridsaťminútovej meditácii môžeme mať až 300 myšlienok. Celé roky sme žili a žijeme s takto zaneprázdnenou mysľou, ktorá si stále vyžaduje nové a nové podnety a radšej túži po zábave. Nechce sa len tak vypnúť pri meditácií. Všetci to takto máme, no v meditácii sa môžeme naučiť tieto myšlienky pozorovať a vedome svoju pozornosť presmerovať inam.

 

  • Všetko ma rozptyľuje, nemám tiché miesto na meditáciu

 

Dni, kedy sme mohli zmiznúť v jaskyni a byť nerušení, sú dávno preč. Namiesto toho sa všetci musíme vysporiadať so zvukmi a realitou rušného  sveta okolo nás. Ruch okolitého sveta je silný, a my nechceme, aby nás ovplyvňoval. Vonku jazdia autá, električky? Fajn. Nechajte ich ísť, ale nechoďte s nimi. Len vy rozhodujete, čomu venujete svoju pozornosť. Máte nad tým omnoho väčšiu kontrolu, ako by ste si mysleli.  Na vine nie je hluk vonkajšieho sveta, sociálne siete či médiá. Sme to iba my, kto rozhoduje o tom, koľko pozornosti im venujeme.

Ticho, ktoré hľadáme, je vo vnútri, nie vonku.

Naše skúsenosti s tichom sa kumulujú. Čím viac sedíme, tým viac sa myseľ stáva pokojnejšou, radostnejšou, bez ohľadu na akékoľvek rozptyľovanie. Tým, že si sadneme do meditácie a stíšime sa, odpojíme sa od vplyvov vonkajšieho sveta. Rozbúrená hladina  mysle sa upokojí, bahno sa usadí a my môžeme vidieť veci jasnejšie a z pokojnejšej perspektívy. Skúsite si to?

 

Chcete spoznať viac mýtov o meditácii? Čítajte v tretej časti tohto cyklu. A ak máte problém s tým, že si neviete dožičiť PAUZU, môžete sa inšpirovať aj TU

Pridané: 15. januára 2022