Blog

Nemám čas meditovať

Nemám čas meditovať

Jedným z hlbších dôvodov, prečo tak ťažko zavádzame meditáciu do svojho života, môže byť okrem času aj to, že väčšina z nás nikdy nebola vedená k tomu, aby sme pracovali so svojou mysľou a jej očistou. Nemali sme pomenovanú ani „opicu v hlave“ a celé roky sme ju kvalitne živili neužitočným myslením, ktoré všetci dobre poznáme. Sme zvyknutí chodiť na lekárske prehliadky, starať sa o servis auta. 

Ale ako sa staráme o svoju myseľ?

Jednou z odpovedí môže byť pravidelná meditácia - cvičenie všímavosti.

Ale ako ju zaviesť do svojho života?

Pomaly.

Malými, ale intenzívnymi a pravidelnými krokmi.

Presne tak, ako to robíme, keď zavádzame do svojho života niečo nové, a je jedno, či ide o šport alebo nosenie kontaktných šošoviek. Aj tie si na začiatku vkladáme do očí iba na pár hodín.

Aj meditovať stačí iba 5 – 10 minút denne. U začiatočníkov je to iste lepšie, ako meditovať raz za týždeň celú hodinu alebo nemeditovať vôbec.

V  meditácii všímavosti sa aktívne  prepájame so svojím dychom, telom, pozorujeme svoje myšlienky, učíme sa pomenovať emócie, všímame si svoju komunikáciu, príjemné či nepríjemné udalosti, ktoré zažívame a učíme sa reflektovať na ne. Vedome vystupujeme z automatického pilota.

Ak patríte k tým, ktorí v meditácii zlyhali kvôli nedostatku času, tu je zopár praxou overených tipov, ako  postupne zaviesť meditáciu do života.

Začnite malými krokmi:

  • Rozhodnite sa, že meditácia bude súčasťou vašej rutiny tak, ako napríklad ranné sprchovanie či čistenie zubov. Nájdite meditácii všímavosti trvalé miesto v dennom režime. Že tam už nemáte priestor? Možno je načase vypustiť niečo iné, čo vám neprináša taký psychický a fyzický osoh. Pravidelná meditácia vás upokojí, budete mať menej rozháraných myšlienok a prestanete sa stresovať, že máte málo času. Priemerný čas: 5 – 10 minút.

 

  • Začnite neformálnymi technikami meditácie. Premeňte bežné denné činnosti na meditáciu všímavosti. Vnímajte  prítomný okamih a venujte 100% pozornosti tomu, čo robíte. Umývate riad ako bezmyšlienkovitý robot, alebo si to uvedomíte a preciťujete pocit teplej vody na rukách, vôňu saponátu a s odtekajúcou vodou odtekajú aj vaše starosti? Ste rodič? Pozeráte sa svojím deťom do očí, keď im niečo hovoríte? Alebo vykrikujete pokyny z kuchyne do detskej izby? Zjete obed tak, že ani neviete, čo ste to vlastne jedli? Urobte si z rutinných denných činností meditáciu. Priemerný čas: 5 – 10 minút denne.

 

  • Zaveďte si rannú/večernú meditáciu všímavosti v posteli, stačí, ak sa vzpriamene posadíte a urobíte si 10 – 15 hlbokých nádychov a výdychov, ruky si môžete položiť na hruď a na brucho, aby ste lepšie precítili pohyb dychu v tele. Takto si pekne „zarámujete“ svoj deň meditáciou. Priemerný čas: 3 - 5  minút denne.

 

 

  • Popretkávajte svoj nabitý pracovný deň mini meditáciami pri pracovnom stole. Vystrite chrbát. Zastavte sa, privrite oči, nadýchnite sa. Nájdite si predmet v okolí, pozorujte ho pár minút bez posudzovania. Alebo si urobte vizualizáciu svojho obľúbeného miesta. Presuňte sa  k oknu a pozorujte vzdialený bod. Pozrite sa na dianie okolo vás na pracovisku ako divák, ktorý sleduje dej filmu. A potom sa vráťte k práci. Ak na to zabudnete, nastavte si každé tri hodiny v mobile pripomienku „meditácia všímavosti“ a zastavte sa. Predstavte si, že každou mini meditáciou ste odliali trošku z pomyselného pohára  vášho stresu, ktorý sa s plynúcim dňom pomaly plní. Priemerný čas potrebný na mini meditáciu: 3 – 6 minút denne.

 

 

  • Prejdite sa hoci len na iné poschodie v budove, alebo v rámci obedňajšej pauzy. Ak nejdete ďaleko, choďte peši. Aj z chôdze sa dá urobiť meditácia. Vnímajte dotyk chodidiel, chlad, teplo, vietor, zvuky okolo vás. Ak myseľ začne blúdiť, vráťte sa k chôdzi. Priemerný čas potrebný na mini meditáciu v chôdzi: 5 – 6 minút.

 

 

  • Večer po návrate z práce nahraďte sledovanie správ na rôznych televíznych kanáloch meditáciou. Priemerný čas: 3 – 5 minút.

 

  • Víkend či dovolenka nám predsa len poskytuje viac času a vtedy si môžete dopriať aj dlhšiu meditáciu, napríklad s niektorou z vedených Mindfulness meditácií, ktoré dostávajú všetci účastníci kurzov MBSR. Meditácia stojí za vyskúšanie a prekonanie ťažkých začiatkov. Ak sa inšpirujete týmito tipmi, zistíte, že na ňu netreba veľa času a že aj za pár minút dokáže osviežiť telo i myseľ. Začnite pomaly, malými krokmi.

Volám sa Kvetoslava Sarvašová. Som lektorka Mindfulness. Rada píšem o Mindfulness, alebo len tak, o všímavom živote. Ale najradšej sa s vami stretávam v kurzoch MBSR , na vašej ceste k všímavejšiemu a krajšiemu životu.

Ďakujem vám za prečítanie môjho blogu.

 

Obrázok:Pixabay

Pridané: 5. augusta 2021