Blog

Well-being

Well-being

Počuli ste už slovo well-being?

Niekdy sa píše aj ako wellbeing.

Výkladový slovník hovorí, že wellbeing, definované veľmi jednoducho, je stav, v ktorom sme zdraví, šťastní a v pohode.

Raz som na kurze lektorov Mindfulness stretla kolegyňu, ktorá pracovala ako riaditeľka wellbeingu v istej známej škole. Žiaci tam  od základného stupňa až po maturitu mali pravidelné denné  cvičenia Mindfulness – všímavosti.

Všímavosť nám pomáha zlepšiť si wellbeing.

Ako všímaví ľudia kultivujeme postoje, ktoré prispievajú k lepšiemu a radostnejšiemu životu.

Neveríte ?

Všímavý človek si omnoho viac užíva život s tým, čo prináša. Dokáže omnoho intenzívnejšie prežívať a  preciťovať aj bežné veci, vychutnávať si radosti života, naplno sa ponoriť do aktivít a vedome sa popasovať  aj s menej príjemnými vecami, ktoré z času na čas postretnú každého z nás.

Pravidelná  prax všímavosti pomáha dostať sa viac do prítomného okamihu, menej riešiť minulosť, menej sa obávať o budúcnosť, nenamotávať na neužitočné myšlienky. Menej riešiť, čo si kto pomyslí, komu sa páčim a komu nie, a tešiť sa z každého malého úspechu.

Jemný všímavý pohyb či vedomá chôdza pomáhajú uvoľniť stres, viac sa prepojiť so svojím telom, všímať si, kde je v ňom napätie a uvoľňovať ho.

Wellbeing môžeme kultivovať, je to niečo, na čom môžeme vedome pracovať. Učíme sa to aj v kurzoch MBSR, o ktorých si môžete prečítať viac na mojej stránke v časti   kurzy MBSR

Nečakajte, že wellbeing príde zvonku. Že vám bude fajn jedine ak sa vám niečo podarí, zbohatnete, kúpite si, po čom túžite, stretnete vysnívaného partnera, získate povýšenie v práci...Môže sa to stať, ale nemusí. A ak sa to aj stane, radosť trvá iba krátky čas a potom si zvykneme.

Omnoho lepšie je začať  zvnútra - od seba.

Tu a teraz. Ukážem vám, ako na to. 

Volám sa Kvetoslava Sarvašová a som kvalifikovaná lektorka Mindfulness.

 

Photo by Sasha Freemind on Unsplash

Pridané: 6. augusta 2021