Blog

7 spôsobov ako byť šťastnejší

7 spôsobov ako byť šťastnejší

 

7 spôsobov ako byť v živote šťastnejší

 

  1. MEDITUJTE. Vnímajte svet taký, aký je práve teraz. Naučte sa, ako sa dostať do prítomného okamihu a nenamotať sa na blúdiacu myseľ, ktorá sa tak rada túla v minulosti alebo premýšľa o (zvyčajne katastrofických) scenároch budúcnosti. Neviete, ako na to? Naučíme vás v našich kurzoch mindfulness MBSR.

 

  1. PRESTAŇTE VŠETKO A VŠETKÝCH POSUDZOVAŤ. Aj seba samého, či seba samu. Nehodnotenie vás oslobodí. Jednoduchá rada, ťažšia realizácia. Ale úspechom je už moment, v ktorom si uvedomíte, že práve teraz niečo opäť posudzujete.

 

 

  1. STARAJTE SA O SEBA. Láskavosť a sebaláskavosť nie je egoizmus, ani narcizmus. Neviete, ako na to? V našich kurzoch máme krásne cvičenia, ktoré vás naučia, ako byť láskavejší a súcitnejší k sebe samému, k blízkym, známym aj neznámym. Učíme sa (seba)láskavosti a (seba) súcitu na úrovni mysle, reči aj tela, a to najmä vtedy, keď v živote nastanú ťažšie chvíle, alebo sa ozve vnútorný kritik.

 

  1. UVEDOMTE SI KAŽDÝ DEŇ, ZA ČO STE VĎAČNÝ, VĎAČNÁ. Šťastní ľudia sú vďační. Vďačnosť nám do života vnáša pocity šťastia a navodzuje pozitívne emócie. Ak si budete viesť denník vďačnosti, dostanete sa k omnoho hlbšiemu uvedomeniu všetkého, za čo môžete byť vďační. Pociťujete hnev? Skúste vedome preťať túto reakciu a zamerajte pozornosť na to, za čo ste vďační.

 

 

  1. VECI vás neurobia šťastnými, alebo ak, tak iba krátkodobo. Ale ZÁŽITOK si zapamätáte nadlho. Nekupujte veci, zažite niečo. Zážitok vám prinesie dlhodobejšie uspokojenie a pocit šťastia.

 

  1. BUĎTE VEĽKORYSÝ. Ak dávame, sme šťastnejší.

 

 

  1. ŽITE SVOJ AUTENTICKÝ ŽIVOT. Ten váš život, nie život niekoho iného. Ak máme svoje hodnoty a hoci aj obyčajné malé ciele a žijeme v súlade s nimi, sme šťastnejší. Neporovnávajte sa s inými, žite svoj život.

 

Ktorým z týchto tipov by ste chceli začať?  Ak vás zaujíma viac vedecky podložených stratégií, ktoré vedú ku šťastiu, napíšte mi.

 

Foto: Karol Kasanický

 

 

Pridané: 29. júla 2021