Blog

Život bez stresu?

Život bez stresu?

Stres budeme mať stále.

A nezáleží na tom, kto ste, alebo čo robíte. Stres môže mať manažér, ale aj škôlkár, dôchodca či mama na materskej...V niektorých obdobiach života ho môže byť menej, inokedy viac...

Dôsledky chronického a akútneho stresu môžu byť veľmi vážne.

Ak váš dlhodobý stres trval napr. rok, potrebujete minimálne dvakrát viac času na odstránenie jeho následkov. A to môže byť dlhá cesta. Ľudia radi volia rýchle a pohodlné spôsoby. Tabletka na upokojenie, cigareta, nakupovanie a podobné závislosti, skonzumovanie celej tabuľky čokolády, ktoré si ospravedlníme tým, že sme predsa v strese, únik k športu, kde to mnohí radi vybeháme a vypotíme, alebo alkoholové opojenie aspoň raz v týždni. Prípadne dáme výpoveď a myslíme si, že si nájdeme zamestnanie bez stresu. To je iba zopár príkladov, ktoré so mnou zdieľali účastníci populárnych kurzov o tom, ako  zvládnuť stres. Iste ste si všimli, že všetky „antistresové“ metódy sú externé a veľmi zriedkavo sa mi stáva, že niekto hľadá riešenie zvládania stresu sám v sebe, vo svojom vnútri.

A práve o tom je Mindfulness. Alebo ak chcete všímavosť, všímavá myseľ, bdelá pozornosť.

Život bez stresu neexistuje a čím skôr sa naučíme, ako ho zvládnuť, tým lepšie. Aj bez „externej“ pomoci. Sami v sebe, vo svojom vnútri.

Pomôcť môže Mindfulness - všímavosť.

Pred niekoľkými rokmi som „objavila“ Mindfulness – všímavosť, život v prítomnom okamihu a absolvovala som 8-týždňový kurz MBSR - program zvládania stresu na základe Mindfulness - všímavosti. Vtedy som sama pre seba hľadala pomoc. Niečo, čo by mi pomohlo upokojiť preťaženú myseľ, vnútorné napätie, stresy a úzkosti, navždy sa zbaviť bezsenných nocí a pocitu, že môj život sa rúti ako rýchlik, z okien ktorého vidím iba akýsi rozmazaný obraz okolitej krajiny. Pochopila som, že moje externé formy „riešenia“ stresu už nefungujú...

Program MBSRMindfulness Based Stress Reduction - čiže zvládania stresu pomocou všímavosti založil v roku 1979 americký lekár Jon Kabat-Zinn, emeritný profesor medicíny na University of Massachusetts. Neskôr, už ako klinicky a vedecky overený program, ho rozšíril z medicíny aj do ďalších oblastí života, vrátane veľkých korporácií. Kabat-Zinn umne prepojil tisícročia starú múdrosť východných filozofií s vedou. A v ich prieniku vznikla jemná metóda na zvládanie a znižovanie stresu, ako stvorená pre moderného človeka, ktorý nemá šancu zatvoriť sa v budhistickom kláštore a meditovať od rána do večera. No našťastie si my všetci, ktorí chodíme do práce, platíme hypotéky a riešime kopec iných problémov, môžeme vybrať z Mindfulness tie najsladšie hrozienka pre blaho svojej mysle i tela. Konečne som našla niečo konkrétne, uchopiteľné, vedecky podložené, čo môžem trénovať, praktikovať nielen vo formálnych cvičeniach, ale aj v každodennom živote pri bežných činnostiach. Niečo, čo nie je ezoterika, ani náboženstvo, ani paveda, vymývanie mozgov alebo „predávanie hmly“ a sľubovanie zázrakov po absolvovaní jedného seminára...

A tak si dnes žijem svoj Mindfulness. Všímavý život.

Pomohol mi zbaviť sa automatických reakcií typu „akcia – reakcia“. Všímam si veci, ktoré som roky prehliadala a nevnímala. Všímam si svoje vlastné postoje a hľadám iné.

Som sústredenejšia, efektívnejšia a nech sa deje čokoľvek, dokážem reagovať omnoho vedomejšie. Naučila som sa omnoho lepšie vnímať a uvedomovať si svoje prežívanie, reakcie a najmä postoje. Život mi naďalej prináša dni lepšie aj horšie, ale celkove som omnoho šťastnejší človek. Prežívam veci inak. Vedome.

Postupne odovzdávam vzácne vedomosti a prax Mindfulness aj mojím klientom, ktorí hľadajú pokoj v nepokojnom svete, ale aj iné veci. Dôvodov, prečo ľudia prídu na kurz MBSR, je mnoho.

Ak vás zaujíma Mindfulness, odporúčam, aby ste si prečítali zásadné dielo Jona Kabat-Zinna Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of your Body and Mind to Face Stress, Pain and Ilness (alebo v českom preklade Život samá pohroma: Jak čelit stresu, nemoci a bolesti pomocí moudrosti těla a mysli).

Ak máte záujem o túto cestu, pozrite si program MBSR podľa Jona Kabat-Zinna.
Už aj na Slovensku, po slovensky.
Kurzy MBSR otvárame počas celého roka.
Už žiadny ďalší seminár o strese či motivačná kniha.
Urobte niečo konkrétne.
Naučte sa túto úžasnú zručnosť 21. storočia.

Mindfulness.

 

 

Foto: Karol Kasanický

Pridané: 23. septembra 2020