Blog

Žiješ na autopilota?

Žiješ na autopilota?

Čo urobíš ráno ako prvé, hneď po prebudení?

Automaticky sa natiahneš za mobilom a kontroluješ notifikácie, maily, sociálne siete, prebehneš dennú tlač? Je displej Tvojho mobilu tým, čomu venuješ svoj posledný pohľad večer a prvý hneď ráno?
 

Dni mnohých z nás bežia v režime autopilota.

Vstaneš, skontroluješ mobil, v lepšom prípade si aj zacvičíš. Potom rutiny: sprcha, čistenie zubov, úprava zovňajšku, možno obligátna káva, možno aj príprava raňajok, pomoc deťom s obliekaním, cesta do škôlky či školy, cesta do práce, celý deň v práci  alebo doma na home office, možno únava, možno riešiš niečo s rodinou, potom domácnosť, večera, mrkneš sa na správy či seriál, a potom s mobilom do postele…a takto to ide dookola a ani sa nenazdáš a zase ubehlo zopár mesiacov či dokonca rokov.

Aké je to Tvoje ráno? Tvoj deň? Tvoj rok? Ideš na autopilota alebo sa niekedy zastavíš a porozmýšľaš o tom, aký chceš mať ten dnešný deň? Ako ho chceš prežiť, čo chceš zažiť? Kým chceš byť?

Vieš, že do veľkej miery si môžeš vybrať a rozhodnúť sa sám či sama?

Vystúp z autopilota

Tvoju pracovnú dobu a povinnosti Ti možno diktuje zamestnávateľ, rodina, ale už hneď ráno môžeš zmeniť niečo aj Ty a užiť si všímavé ráno, tipy nájdeš v našom blogu. Rozhodni sa, aké budeš mať ráno. Vystúp z autopilota do prítomného okamihu, aj keď robíš rutinné činnosti. Autopilot nie je nepriateľ, potrebujeme ho k rýchlym rozhodnutiam, k pocitu bezpečia, pri každodenných úlohách. Problém nastáva, ak si v dhodobom režime autopilota prestaneme uvedomovať svoje správanie, reagujeme automaticky ako robot a častokrát nás naša automatická reakcia neskôr aj zamrzí. Čokoľvek sa objaví,mozog iba skopíruje staré vzorce, ktoré nie sú vždy užitočné. A tak to ide celé roky.

V rozhodnutí a zmene, ktorú môžeš urobiť sám či sama, je veľká sila.

Ak si dáš nejaký zámer, ak sa rozhodneš, že Tvoje ráno, deň alebo aj celý život bude iný, všímavejší, viac v prítomnosti, Tvoj mozog sa nastaví do iného režimu, dáš mu šancu vystúpiť z autopilota, prestať iba kopírovať staré vzorce myslenia. Potom   môžeš celý deň a dokonca aj celý život prežiť všímavejšie a v prítomnosti. Všímavo šoférovať do práce, dokonca aj žehliť. Všímavo komunikovať, pretože, aj keď sa ti to možno nezdá, aj drvivá väčšina našej komunikácie prebieha v režime autopilota. A ak ešte ani teraz nevieš, čo s tebou ten autopilot robí, tak pekným príkladom je, keď v aute cestou do práce premýšľaš, či si vypol plyn, žehličku alebo svetlo v kúpeľni a tak sa pre istotu vrátiš domov. Plyn, žehličku aj svetlo si vypol či vypla, ibaže v režime autopilita, čiže nevediac, čo vlastne robíš a že to robíš. V hlave si totiž už bol možno na porade, obede alebo premýšľal o včerajších udalostiach…

Chceš mať ruky na volante svojho života?

Urob už dnes niečo inak, vystúp z autopilota. Urob si všímavé ráno, umy si zuby ľavou rukou, ak si pravák či praváčka a choď do práce inou trasou ako obvykle. Vnímaj, keď vypínaš ten plyn či svetlo…Začni malým krôčikom. Aj rutinnú činnosť môžeš s trpezlivosťou premeniť na malú meditáciu všímavosti a venovať jej celú pozornosť.

Cvičenia, techniky a tipy na vystúpenie z autopilota, plné a vedomé prežívanie prítomného okamihu a vedomý život sa môžeš naučiť aj na našich celosvetovo známych a vedecky podložených osemtýždňových kurzoch MBSR.

Pridané: 23. septembra 2020