Blog

Kto je kouč a čo je koučing

Kto je kouč a čo je  koučing

 

Dnes koučujem svojich klientov a ten pocit, keď vidíte, že sa niekto vďaka pár rozhovorom s vami posunul, keď po mesiacoch dostanete esemesku so slovami vďaky za podporu pri životnej zmene, to je feedback na nezaplatenie. Z tohto miesta srdečne ďakujem aj všetkým tým, ktorí využili koučing so mnou a pomohli mi odštartovať túto kariéru. Svoje okolie som rovnako informovala o tom, čím sa zaoberám a každý rozhovor som využila na to, aby som čo najhutnejšie a v skratke vysvetlila, čo  kouč vlastne robí. Verte, bolo čo objasňovať, pretože v deviatich prípadoch z desiatich to ľuďom nebolo celkom jasné. Ako prvý im napadol buď športový kouč, potom možno psychológ prípadne niečo ako nesprávne vyslovovaný  „kauč“, ktorý ťa nabudí, namotivuje a ty potom na druhý deň dáš čokoľvek? Nuž, určite nie „kauč“ a určite nie zázračný megamotivátor. 

Pokúsim sa tu vysvetliť obsah tejto relatívne novej, no rýchlo rastúcej profesie na popise toho, čo kouč nie je.

Kouč nie je psychoterapeut. Ku psychoterapeutovi, ktorý musí mať vysokoškolské vzdelanie v odbore a k tomu aj rôzne špeciálne, miekoľko rokov trvajúce  výcviky, prichádza človek s trápením, zvyčajne v osobnom živote. Nevie, ako ďalej, potrebuje sa vyrozprávať, pochopiť, prečo sa mu dejú veci, vyrovnať sa s rôznymi traumami či blokmi, hľadať príčiny stavu v minulosti. V koučovaní do minulosti  nehľadíme, výnimkou sú iba hviezdne momenty, keď sa nášmu klientovi niečo podarilo. Ako kouč nemusíte mať vyslovene vzdelanie psychológa, medzi skvelými koučami sú technici, prírodovedci, pedagógovia, bývalí manažéri. Spoločné majú to, že by mali mať odborné vzdelanie kouča podľa kompetencií a štandardov najrešpektovanejšej koučovskej profesijnej organizácie ICF – Medzinárodnej federácie koučov, ktoré si musia neustále dopĺňať a obnovovať.

Kouč nie je konzultant ani poradca. Konzultant je odborníkom - expertom v určitej oblasti a v súvislosti s vaším problémom vám na základe svojho know how a znalostí presne povie, čo máte robiť. Napríklad ako máte zvýšiť tržby svojej spoločnosti alebo optimalizovať dane. Obraciate sa na neho práve preto, že vy takéto expertné znalosti mať nemusíte. Poradca preberá zodpovednosť za výsledok. V koučingu je zodpovednosť na strane koučovaného, ak si sám, len vďaka silným otázkam kouča uvedomí, že za vec je zodpovedný len on, koučing bol viac ako úspešný.

Kouč nie je mentor. Mentor je človek, ktorý si už sám prešiel nejakým procesom a teraz vás sprevádza na tejto ceste a poskytuje vám nezaplatiteľné rady, ako na to, čo sa mu osvedčilo, čo nie, zdieľa s vami to, čím si sám prešiel. Mentora môže  napr. firma prideliť začínajúcemu zamestnancovi nielen v procese jeho zaškoľovania, ale aj pri zmene pracovnej pozície. Šťastní tí, čo vo svojej pracovnej kariére takého mentora v pravej chvíli dostali. Mentorovi môžete klásť otázky od rána do večera a on vám na ne fundovane odpovie. U kouča je to naopak. Kouča sa nepýtate, to on kladie otázky vám. Kouč vás nementoruje, vychádzame z toho, že vaša cesta je jedinečná  a kouč vás na nej iba podporí a hádže vám to pomyselné lano, keď stúpate na ceste za svojím cieľom.

Kouč nie je tréner. Tréner je človek, ktorý niečo ovláda a dokáže vás to naučiť. A je jedno, či je to tréner tenisu mäkkých zručností. Ukazuje vám ako na to, ako a koľko brušákov máte urobiť alebo vás naučí užitočné komunikačné zručnosti či tipy a triky. Kouč vás nič učiť nebude, bude s vami viesť koučovací rozhovor.

Kouč nie je guru. Dnes je celkom slušný pretlak rôznych školení, seminárov a seansí na tému osobnostného rozvoja, zlepšovania života, zbavovania sa všetkého možného aj nemožného. O ich kvalite niekedy zapochybujem, rovnako ako o záplave tzv. literatúry o osobnostnom rozvoji, kde si čoraz ťažšie vyberám kvalitu. Ľudia riešia množstvo problémov a keď sú zúfalí, utiekajú sa k čomukoľvek. Kouč určite nie je guru, ktorý by ohuroval davy motivačnými rečami. Má špeciálne koučovské vzdelanie a vytrvale na sebe pracuje. Kouč je rovnocenný partner, ktorý sa nikdy nevyvyšuje, ani nikdy neponižuje. Koučovanie je rovnocenný vzťah medzi koučom a koučovaným.

Kouč nie je tvoja kamarátka, s ktorou rozoberáš život.  Otvoríme si s celoživotnou kamoškou víno a rozoberieme život. Kamarátka, kolega, príbuzný, známy nás  síce vypočuje, ale vždy bude radiť, posudzovať, porovnávať, odrázdať, uvádzať svoje príbehy, utešovať, ľutovať. Aj rameno na vyplakanie ponúkne. Aj si spolu schuti možno zanadávate na všetko a na všetkých. Nič z toho kouč nerobí. Kouč totiž vie, že najlepšie riešenia má klient v sebe a on mu len šikovne pomôže objaviť ich, otočiť pozornosť klienta z toho, na čo nemá vplyv a nevie to zmeniť na to, čo je v jeho sfére vplyvu a s čím môže reálne niečo urobiť. Ak chce.

Akú službu poskytuje kouč?

Kouč ako expert na rozhovor, kladenie otázok a počúvanieklienta veľmi pozorne vypočuje. Aký luxus! Niekto vás sústredene počúva, je tu len pre vás, nehodnotí vás, neposudzuje, aj keby ste to možno chceli. Kouč je vyškolený na vedenie štruktúrovaného rozhovoru, počas ktorého dokáže klientovi veľmi efektívne pomôcť v rôznych oblastiach osobného i pracovného života. Môže to byť riešenie pracovnej či osobnej dilemy, organizácie času, ujasnenie si priorít, riešenie konfliktu, rozhodovanie sa o kariére, vzťahu, nastavenie krokov, ktoré klienta dovedú k jeho cieľu. Tému vždy prináša klient. Kouč mu pomáha uchopiť ju za správny koniec a dopracovať sa k cieľu, na ktorom sa obe strany dohodli. Zjednodušene povedané, kouč poskytuje rozhovor, ktorý má svoje pravidlá, je založený na exaktných poznatkoch vedy a dokáže u psychicky zdravého klienta naštartovať proces zmeny, či motivovať k naplneniu cieľov bez toho, aby kouč dával koučovanému rady alebo poskytoval svoj názor.

Ľudstvo už dostalo tisícky rád a napriek tomu je, zdá sa, nepoučiteľné a skúsenosti sú neprenosné.

Koučing stavia na tom, že to, na čo si prídeme my sami, k čomu sa sami rozhodneme, má omnoho väčšiu šancu, že to aj urobíme, alebo sa podľa toho budeme správať.

V mojej praxi si veľmi dávam záležať na tom, aby som klientom vysvetlila na prvom stretnutí, čo kouč robí a čo nie, čo možno od koučingu očakávať. Niekedy som na tvárach zhliadla aj sklamanie, najmä u tých, ktorí prišli natešení, že im konečne poradím a oni sa po prvom sedení vymotajú z klbka svojich (často dlhodobo) hromadených a neriešených problémov. Sorry! Takto to nefunguje. Klientov niekedy čaká ťažký výstup či transformácia, ktorou si musia prejsť sami, s výhodou sprevádzajúceho a podporujúceho kouča. Ak problém či téma dlho vznikali, určite ich nevyriešime na jednom sedení. Ale ak sa na každom sedení klient rozhodne čo i len k jedinému kroku, ktorý aj reálne urobí, sme na dobrej ceste.
Príďte a vyskúšajte na vlastnej koži. Že vy nemáte tému? V tom prípade asi neexistujete smile
Teším sa na vás. Urobte už dnes niečo pre svoj osobný rozvoj  a rezervujte si vaše prvé bezplatné stretnutie s koučom .

Pridané: 5. októbra 2020