Blog

Dajte si pauzu

Dajte si pauzu

 

Ak sa stále neviete zbaviť pocitu, že pauzy sú zbytočné a koľko vecí ste zatiaľ mohli urobiť, verte, že  oddychovať sa dá premyslene a zmysluplne.

Vyberte si to, čo vám vyhovuje, alebo možno to, čo ste ešte nikdy neskúsili. Začnite najmä vtedy, ak patríte k typom, ktoré za oddych považujú scrolovanie na sociálnych sieťach, sledovanie nekonečných seriálov,  prípadne musia neustále niečo robiť a ak nie, majú výčitky a pocit, že zaháľajú. Spomínam si na klienta, pre ktorého dovolenka bola utrpením a ani počas desiatich dní nedokázal vypnúť a relaxovať. Na seminároch často sledujem ľudí, ktorí sa počas prestávky vrhnú na svoje mobily a scrolujú namiesto toho, aby sa prešli, vyšli von, ponaťahovali telo stuhnuté zo sedenia.

Iba  tak byť a naplno vnímať prítomný okamih môže byť pre výkonovo orientovaného človeka ťažké. Aj v pracovných prestávkach má pocit, že musí dohnať zameškané.

Chcete naozaj zaviesť do života zmysluplné pauzy?

Začnite malými krokmi, hoci aj uprostred pracovného dňa, cez víkend alebo voľné dni.

Z režimu robenia do režimu bytia môžete na pár minút vystúpiť aj  každý deň.

 

DAJTE SI PAUZU!

  • Absolútne prvým krokom k pauze je zastavenie. Zastavte sa, prerušte prácu, naplánujte si pauzu aj viackrát počs dňa alebo hneď po ukončení práce. Ak vám to pomôže, pokojne si to dajte aj do kalendára alebo si nastavte v mobile pripomieku "pauza".  Vyberte si, čo vás oslovilo z nižšie uvedených tipov. Postačí aj jediná vec.
  • Pripravte si kúpeľ, nešetrite vôňou, soľou, olejčekmi...hovorí sa tomu láskavosť na úrovni tela. Telo sa vám odvďačí aj vtedy, ak si nájdete čas, aby ste ho rozhýbali. Postačí aj  rýchla sprcha, ak máte tkú možnosť, alebo pol hodinky svižnej chôdze.
  • Počúvajte obľúbenú hudbu. Nie ako podmaz pri inej činnosti, ale sústredene a všímavo, prípadne so zatvorenýmki očami. 
    Výskumom sa zistilo, že keď počúvame hudbu, ktorá nám spôsobuje zimomriavky, spúšťa to uvoľňovanie dopamínu do mozgu. Dopamín je druh prirodzene sa vyskytujúcej šťastnej chemickej látky, ktorú prijímame ako súčasť systému odmeňovania. Vždy, keď vidím okolo ľudí so slúchadlami na ušiach, premýšľam, nakoľko sú v počúvaní prítomní, všímaví, alebo či je pre nich zvuková kulisa iba únikom od povinností, problémov, zlých myšlienok.
  • Zapáľte si sviečku. Pozorujte jej plameň. V ďalšom kroku zatvorte oči, a predstavujte si horiacu sviečku.
  • Počas pauzy si všimnite  svoje telo, najmä zvnútra. Čo sa tam deje? Čo cítite v tele? Zmeňte polohu, prejdite sa. Urobte zopár strečingových cvikov. Uvoľnenie tela trvá pár minút a pomôže vám uvoľniť aj myseľ. Najúčinnejšie je pravidelné cvičenie naplánované vo vašom kalendári.
  • Veríte, že aj báseň môže byť skvelou pauzou z uponáhľaného sveta? Kedy ste si naposledy prečítali nejakú báseň? Oprášte knihu poézie a  nájdite pre ňu miesto na vašom nočnom stolíku.
  • Sadnite do auta, na vlak a choďte niekam, kde ste ešte neboli...a nemusí to byť ďaleko. Ja som si vždy myslela, ako dobre poznám našu krajinu a neverili by ste, koľko miest mám na zozname "tam som ešte nikdy nebola...".
  • Ak máte na pauzu hodinku či dve, zájdite si na farmárske trhy. Zhovárajte sa s ľuďmi o tom, ako vypestovali svoje produkty. Raz som na trhu objavila pána, ktorý každý deň dochádzal autobusom na svoj 70 km vzdialený pozemok, aby polial paradajky. Kúpila som skoro všetky. 
  • Mnohí si radi v pauze pozrieme nejaký film. Mám pre vás tip, ktorý vás dostane z režimu autopilota. Pozrite si film z „úplne iného súdka“, ako zvyknete pozerať.
  • Choďte niekam, kde je voda, k rieke, jazeru a iba tak sledujte vodnú hladinu. 
  • Offline pauza: Vypnite všetky elektronické zariadenia, dajte sa do módu offline, ostaňte v tichu. AK ste si všimli, tak väčšina týchto tipov na pauzu sa odohráva offline, v reálnom živote...
  • Choďte si zabehať alebo sa prejsť v prírode za každého počasia, dobre sa oblečte.
  • Trochu umenia nezaškodí. Navštívte galériu vo vašom meste, alebo si virtuálne  pozrite známu galériu hocikde na svete.
  • Meditujte. Ak neviete, ako na to, prihláste sa na náš kurz MBSR
  • Ľahnite si na chrbát a pozorujte oblaky. Alebo si vyberte čokoľvek v prírode (stromy, rastliny, výhľady, kamene) a pozorujte ich.
  • Spomaľte. Bez výčitiek. Toto je vaša pauza a je dôležitá.


VYBRALI STE SI? NA ZAČIATOK POSTAČÍ JEDINÁ VEC.

 

 

 

Foto: Karol Kasanický

Pridané: 5. októbra 2020